Fundacja Promocji i Kreatywności PIK w Nisku

Cykl prelekcji “Obrazy mówią”

16 lutego w piątek o godzinie 17, odbyła się druga już prelekcja z cyklu “Obrazy mówią”. Tematem przednim spotkania były “Twarze śmierci” w malarstwie i sztuce. W roli prelegentów ponownie wystąpili znani społeczności niźańskiej lokalni historycy panowie Marcin Folta i Tomasz Żbik. Historycy krok po kroku analizowali pod kątem szczegóły oraz towarzyszące obrazom wydarzenia historyczne, które były dla artystów interpetracją ich dzieł, między innymi: “Ryciny” Hansa Holbeina, “Triumfu śmierci” Pietera Bruegela Starszego, “Śmierci skąpca”, Hieronima Boscha, “Finis gloriae mundi” oraz “In ictu oculi”, obrazy polskiego malarza Jacka Malczewskiego, z kolei “Śmierć Sokratesa” oraz “Śmierć Marata” należą do francuskiego artysty Jacquesa-Louisa Davida, “Śmierć Barbary Radziwiłłówny” to obraz wykonany przez Józefa Simmlera, oraz obraz Wojciecha Kossaka “Sowiński w okopach Woli”.
Słuchacze poprzez ponad dwie godziny trwania wykładu, mieli okazję do wysłuchania, wiele ciekawych hipotez związanych z tematyką nieuniknionej śmierci w malarstwie i sztuce. Wykład był bardzo interesujący i ciekawy.
W czasie trwania prelecji towarzyszyła ekipa Telewizji “Stella” ze Stalowej Woli
Następny wykład z cyklu “Obrazy mówią”, odbędzie się już w najbliższy piątek 23 lutego 2024 roku o godzinie 17, w sali wykładowej Niżańskiego Centrum Historii i Tradycji w Nisku. W roli prelegentów zobaczymy także duet panów Marcin Folta i Tomasz Żbik.
Relację i zdjęcia zrobił obecny na prelekcji Jacek Furman.